Τρίτη, Μαρτίου 12, 2013

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ “ΜΟΥΣΙΚΟΡΑΜΑ” ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013:

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΡΑΜΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
ТУРНЕА НА ГРУПАТА МУСИКОРАМА ВО АВСТРАЛИЈА

Ορχήστρα ΜΟΥΣΙΚΟΡΑΜΑ - Groupata MUSIKORAMA - MUSICORAMA BAND

Διαβάστε πως η ορχήστρα ΜΟΥΣΙΚΟΡΑΜΑ Φλώρινας πήγε περιοδεία για μια εβδομάδα στην Αυστραλία κι έμεινε… ένα μήνα!

Ολα ξεκίνησαν όταν μια παρέα Μακεδόνων από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, με καταγωγή από τα χωριά του Лерин-Λέριν (Φλώρινα), αποφάσισαν να καλέσουν, με δικά τους έξοδα, τη μουσική ορχήστρα Μουσικόραμα, για να διοργανώσουν χορό, με σκοπό να διασκεδάσουν με τρόπο μακεδόνικο. Συζήτησαν την ιδέα με την Αυστραλιανή Μακεδόνικη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AMHRC)  και αποφάσισαν να διοργανώσουν την εκδήλωση από κοινού. Το αποτέλεσμα ήταν συναρπαστικό.

Η μουσική ορχήστρα Μουσικόραμα αποτελείται από νεαρούς Μακεδόνες της περιοχής του Λέριν και επί πολλά χρόνια συμβάλει στη διατήρηση και προώθηση της μακεδόνικης κουλτούρας, χορών και τραγουδιών, συνοδεύοντας εκδηλώσεις όπως γάμους, γλέντια, πανηγύρια κ.α.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Αυστραλία περιλάμβανε στην αρχή μία εκδήλωση, ένα χορό, ο οποίος και έγινε με μεγάλη επιτυχία στη Μελβούρνη, στις 26 Ιανουαρίου 2013, στην αίθουσα εκδηλώσεων Brookwood Receptions, όπου άνω των 600 Μακεδόνων, οι περισσότεροι με καταγωγή από τα χωριά του Λέριν (Φλώρινα) και Κόστουρ (Καστοριάς), κατέκλυσαν ασφυκτικά την σάλα και διασκέδασαν με μακεδόνικα τραγούδια μέχρι το πρωί. Το κέφι απερίγραπτο.

Όταν όμως οι μακεδόνικες κοινότητες της Αυστραλίας έμαθαν για την επίσκεψη αυτή, το πρόγραμμα άλλαξε, επειδή όλες επιθυμούσαν μια εκδήλωση με το Μουσικόραμα και στη δική τους περιοχή. Έτσι, όλα εξελίχθηκαν όπως παρακάτω:

Στις 27 Ιανουαρίου 2013, η Μακεδόνικη Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, οργάνωσε το μακεδόνικο παραδοσιακό της πικ νικ στο Εθνικό πάρκο Kinglake, με την ορχήστρα Μουσικόραμα, άφθονο φαγητό και ατέλειωτο κέφι. Στην τοποθεσία αυτή υπάρχει και μακεδόνικο μοναστήρι. Οι παρεβρισκόμενοι ξεπέρασαν τους 2.000.

Στις 2 Φεβρουαρίου, το Μουσικόραμα έπαιξε στην πόλη Περθ, μετά από πρόσκληση της εκεί μακεδόνικης οργάνωσης. Η αίθουσα και πάλι γέμισε τελείως. Τις επόμενες μέρες, οι φιλοξενούμενοι από το Λέριν είχαν την ευκαιρία να δούνε από κοντά την υπέροχη πόλη Πέρθ και να απολαύσουν όλα όσα η περιοχή προσφέρει.

Η περιοδεία δεν σταμάτησε εδώ. Στις 6 Φεβρουαρίου και ενώ το συγκρότημα είχε επιστρέψει στη Μελβούρνη, ο σύλλογος συνταξιούχων Μακεδόνων της συνοικίας Doncaster, διοργάνωσε και εκείνη χορό, με τα μακεδόνικα τραγούδια του Μουσικόραμα. Ο κόσμος τίμησε ιδιαίτερα την όλη εκδήλωση.

Στις 9 Φεβρουαρίου, χορός με μεγάλη επιτυχία στην πόλη Αντελάιντα.

Όταν όλα έδειχναν ότι η μουσική αυτή περιοδεία είχε φτάσει στο τέλος της και ότι τα μέλη του συγκροτήματος θα επέστρεφαν στα σπίτια τους, (η μια βδομάδα περιοδείας είχε γίνει ήδη ένας μήνας) οι Μακεδόνες της Μελβούρνης ζήτησαν να διοργανωθεί στις 10 Φεβρουαρίου και δεύτερο πικ νικ,  στην τοποθεσία Whittlesea Showgrounds. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Αυστραλιανή Μακεδόνικη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AMHRC), σε συνεργασία με την ποδοσφαιρική ομάδα “Lerin” της Μελβούρνης. Οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 1000. Πολύς χορός και τραγούδι, πολλές οι ψησταριές, γλέντι όλη την ημέρα…

Τα μέλη του συγκροτήματος Μουσικόραμα, δήλωσαν στη Νόβα Ζόρα:

,,Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Όλα ήταν υπέροχα. Η υποδοχή, η φιλοξενία, γενικά η χώρα, οι μακεδόνικες κοινότητες και οργανώσεις, όλα ήταν απερίγραπτα. Περάσαμε φανταστικά. Ούτε καν που φανταζόμασταν τον τεράστιο αριθμό Μακεδόνων που ζει στην μακρυνή αυτή χώρα. Ήταν κάτι το μοναδικό, κάτι που ποτέ δε θα ξεχάσουμε.,,.

Μεγάλη ικανοποίηση δήλωσαν και οι διοργανωτές. ,,Όλοι έμειναν ευχαριστημένοι. Το Μουσικόραμα είναι μια πολύ καλή μακεδόνικη ορχήστρα. Γνώριζε όλα τα μακεδόνικα τραγούδια και δημιούργησε ατελείωτο κέφι. Του χρόνου σχεδιάζουμε να καλέσουμε και πάλι μουσικό συγκρότημα από τα μακεδόνικα χωριά της Ελλάδας, από τα χωριά που καταγόμαστε και εμείς. Είμαστε όλοι εδώ Αυστραλοί πολίτες, χρόνια μακριά από τις πατρικές μας εστίες, αλλά δεν ξεχνούμε την καταγωγή μας, την παράδοσή μας, την μακεδόνικη εθνική μας συνείδηση. Οι μακεδόνικες εκδηλώσεις, μας βοηθούν σ΄αυτό,,.

 

Αναδημοσίευση από τη ΗΟΒΑ ΖΟΡΑ http://novazora.gr/arhivi/7457, Μάρτιος 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου