Τετάρτη, Δεκεμβρίου 09, 2009

10 Δεκεμβρίου: Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ανθρώπινο Δικαίωμα η επιστροφή των Μακεδόνων παιδιών προσφύγων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.

Μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (Δ.Σ.Ε.), στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο το 1949, τα μέλη και οι οπαδοί του που επέζησαν, Έλληνες και Μακεδόνες, διώχθηκαν και κατέφυγαν ως πολιτικοί πρόσφυγες στις πρώην χώρες του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Τότε, στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο του 1949, χιλιάδες Μακεδόνες έδωσαν τον αγώνα τους μαζί με τους Δημοκράτες Έλληνες για μια Ελλάδα Δημοκρατική που θα σεβόταν, μεταξύ άλλων, και τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων. Αυτά είναι λίγο – πολύ γνωστά σε όλους.

Αυτό που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι ότι μεταξύ των εκδιωχθέντων υπήρχαν και δεκάδες χιλιάδες μικρά παιδιά μακεδονόπουλα. Υπολογίζονται σε 28.000. Αυτά τα μικρά παιδιά, όσα έχουν απομείνει στην ζωή, σήμερα είναι γέροντες και γερόντισσες και ζουν στη Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Στο παρακάτω βίντεο βλέπετε εικόνες απο το διωγμό των Παιδιών προσφύγων (Detsa Begaltsi) τις οποίες σπάνια θα δείτε σε ελληνικά ΜΜΕ.

Οι βομβαρδισμοί με βόμβες ΝΑΠΑΛΜ  δεν περιορίστηκαν στις θέσεις μάχης του Δ.Σ.Ε. Επεκτάθηκαν σε όλα τα μακεδονικά χωριά του Γράμμου με σκοπό την καταστροφή τους ώστε να καταστεί αδύνατη η επανακατοίκισή τους από τον μακεδονικό πληθυσμό.

Σήμερα, 60 χρόνια μετά, όλοι οι έλληνες στο γένος αγωνιστές και οι απόγονοί τους έχουν επιστρέψει στις πατρογονικές εστίες τους στην Ελλάδα ή έχουν το δικαίωμα επιστροφής. Αντίθετα οι μη Έλληνες το γένος, αγωνιστές του Δ.Σ.Ε. δηλ. οι Μακεδόνες, και κυρίως τα μικρά, τότε, παιδιά που δεν συμμετείχαν στην εμφύλιο δεν έχουν το δικαίωμα επιστροφής στις πατρογονικές τους εστίες βάση του νόμου (1285/1982) για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης των Γεννηματά και Σκουλαρίκη.

Πιο συγκεκριμένα, εξαιρέθηκαν από τον επαναπατρισμό οι εθνικά Μακεδόνες οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να στερούνται του δικαιώματος επιστροφής τους στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι νομικά, με βάση το διεθνές δίκαιο, είναι ακόμη και σήμερα Έλληνες πολίτες.

Οι εθνικά Μακεδόνες που εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου είναι οι τελευταίοι πολιτικοί πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη. Ο διωγμός τους από το ελληνικό κράτος, διαρκεί πάνω από μισό αιώνα. Ακριβώς 60 χρόνια!

Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος ήταν στην ουσία η πρώτη πράξη του ψυχρού πολέμου που θα πλανιόταν πάνω από την παγκόσμια πολιτική σκηνή τα επόμενα 40 χρόνια.

Ο ψυχρός πόλεμος έληξε το 1989 με την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων. Πρόσφατα, στις 9 Νοεμβρίου 2009, στο Βερολίνο έγιναν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της πτώσης του Τείχους που χώριζε στα δύο την Γερμανία κυριολεκτικά και την Ευρώπη και την ανθρωπότητα ολόκληρη συμβολικά. Παρά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, το τείχος των Βαλκανίων παραμένει και συνεχίζει να χωρίζει τους Μακεδόνες.

Η ουσιαστική λήξη του ψυχρού πολέμου, που τόσο ταλαιπώρησε την ανθρωπότητα, θα πραγματοποιηθεί με την άρση των εναπομεινάντων συνεπειών του ελληνικού εμφυλίου πολέμου που δεν είναι άλλη από την άνευ όρων επιστροφή στην Ελλάδα των τελευταίων πολιτικών προσφύγων της Ευρώπης: Των Μακεδόνων!

---------------------

Ακολουθεί τμήμα από τη δημοσιογραφική έρευνα του γνωστού δημοσιογράφου Αργύρη Ντινόπουλου (Α.Ν.). Παίρνει συνέντευξη από τον Μακεδόνα Πασκάλ Γκίλεφσκι / Πασχάλη Αργυριάδη (Π.Γ./Π.Α.) ένα από τα παιδιά πρόσφυγες και μετέπειτα Υπουργού Πολιτισμού της Ομόσπονδης Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας 1986-1990, την εποχή της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Α.Ν.: Πενήντα πέντε χρόνια (σημ. σήμερα 60) μετά τη λήξη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου οι μνήμες του, στοιχειώνουν ακόμα σε μια χώρα που η ονομασία της αποτελεί «αγκάθι» για την Ελλάδα. Και μιλάμε βέβαια για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Το «αγκάθι» αυτό της ονομασίας έχει ακριβώς τις ρίζες του στην μοιραία για την Ευρώπη και τα Βαλκάνια δεκαετία του 1940. Οι πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής δεν ζουν πια. Βρήκαμε, όμως, στα Σκόπια αυτόπτες μάρτυρες εκείνων των γεγονότων. Οι μαρτυρίες τους ερμηνεύουν σε σημαντικό βαθμό και την σημερινή πραγματικότητα στις σχέσεις της Ελλάδας με την γειτονική μας χώρα.

Π.Γ/Π.Α.: Ερχότανε στα χωριά μας και έλεγαν: Θα σας πάμε τώρα για να σας τραβήξουμε από τα νύχια της Φρειδερίκης και του φασισμού της Ελλάδας να σας πάμε στο Μοναστήρι… (σημ. Μπίτολα) στην… και τα λοιπά. Δεν μας έλεγαν ότι θα πάμε στην Ουγγαρία, στην Τσεχοσλοβακία που θα πάμε, για να μας σώσουν, και… όταν θα… το ΕΛΑΣ θα νικήσει τους εχθρούς, όπως μας έλεγαν, τότε θα γυρίσουμε σε τρεις τέσσερις μέρες και μείναμε 50 χρόνια έξω από την Ελλάδα.

Α.Ν.: Ο Πασχάλης Αργυριάδης (σημ. Πασκάλ Γκίλεφσκι) είναι σήμερα ένας από τους πλέον γνωστούς διανοούμενους στα Σκόπια.[1] Συγγραφέας 100 βιβλίων. Ποιήματα, πεζά μυθιστορήματα. Μετέφρασε Καζαντζάκη, Σεφέρη, Ρίτσο, Ελύτη (σημ. στη μακεδονική γλώσσα) . Υπουργός Πολιτισμού της Ομόσπονδης Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην τετραετία πριν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. 1986-1990. Ο Πασχάλης Αργυριάδης (Πασκάλ Γκίλεφσκι) από την Καστοριά (Κόστουρ) είναι ένα από τα χιλιάδες παιδιά που έφυγαν από την Ελλάδα στο τέλος του εμφυλίου πολέμου. Το 1949 οι Αντάρτες του Δημοκρατικού Στράτου τον πήραν από την αγκαλιά της μητέρας του και τον οδήγησαν στην Ουγγαρία. Το 1956 από την Βουδαπέστη ήρθε στα Σκόπια.

Π.Γ/Π.Α.: 200 χιλιόμετρα ήμασταν από τα Σκόπια ως την Καστοριά. Για σαράντα χρόνια δεν πήγαμε. Μιλούσαμε ανάμεσά μας. Εγώ ονειρεύτηκα το χωριό μου, το σπίτι μου. Αυτό ήταν για χρόνια και χρόνια. Αυτό βέβαια δεν μπορούν να το καταλάβουν οι κυβερνήσεις όχι της Ελλάδας μοναχά, όλες οι κυβερνήσεις. Οι πολιτικοί δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτό που… τι πόνο που είχαμε…

Α.Ν.: Αν ο εμφύλιος πόλεμος σημάδεψε ανεξίτηλα τη παιδική ψυχή του Πασχάλη Αργυριάδη (Πασκάλ Γκίλεφσκι) ο μετέπειτα ειρηνικός και ελεύθερος κόσμος δεν στάθηκε λιγότερο σκληρός μαζί του. Μόλις το 1995 του επετράπη η είσοδος στην Ελλάδα για λίγες ημέρες.

Π.Γ/Π.Α.: Ακόμα δεν ήτανε γκρεμισμένο και το είδα το σπίτι μου και έτσι ησύχασα ύστερα από σαράντα χρόνια…

-------------------------

[1] Τα Σκόπια είναι η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

14 σχόλια:

 1. Πολύ καλή και επίκαιρη ανάρτηση....
  Απλά για λόγους ακρίβειας το αίτημα των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων πρός την ελληνική πολιτεία δεν είναι η επιστροφή τους στην ελλάδα αλλά η επαναχορήγηση της ελληνικής υπηκοότητας...!!!
  Η επιστροφή, μόνιμη ή προσωρινή είναι προαιρετική και προσωπική.....
  Γιατί πολλοί Μακεδόνες πολιτικοί πρόσφυγες που ζούνε στη Δημοκρατία της Μακεδονίας σκοπεύουν να κτίσουν η να ανακαινίσουν τα σπίτια τους στα χωριά τους στην Αιγαιατική Μακεδονία και να τα επισκέπτονται ως εξοχικά από τον τόπο της μόνιμης εγκατάστασής τους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ποτέ οι Μακεδόνες δεν δικδίκησαν απόσχιση απο την Ελλάδα, ούτε καν αυτονομία όπως πολλές εθνότητες στη Ευρώπη....
  Πρόκειται για άλλο ένα ψέμμα των ελλήνων εθνικιστών , των συνεργατών των κατακτητών και του ελληνικού κράτους...
  Εκείνο που διεκδικούσαν και τότε και σήμερα ήταν εθνοτική ισονομία και ισοπολιτεία για όλες τις εθνικές κοινότητες της ελλάδος...!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ενας από τους γελοίους ισχυρισμούς του ελληνικού κράτους είναι ότι οι Μακεδόνες βρίσκονται μόνο στην Μακεδονία την ελληνική περιφέρεια της Ελλάδος...
  Στην γειτονική χώρα δεν ζούν Μακεδόνες...
  Δηλαδή οι εκατοντάδες χιλιάδες Αιγαιάτες με τις οικογένειες τους(συμπεριλαμβανόμενης της οκογένειας του Νίκολα Γκρουέφσκι )κράτος και είναι πολίτες της Μακεδονίας δεν είναι Μακεδόνες...???
  H οι συγγενείς τους στην ελληνική μακεδονία δεν είναι Μακεδόνες, όταν Μακεδόνες αυτοπροσδιορίζονται ο Κρητικός Ζουράρις,ο Πελλοπονήσιος Άνθιμος, ο Ασιάτης Πόντιος Ψωμιάδης...???
  Δηλαδή όσοι "ελληνες" ζούνε εκτός ελλάδος σταματάνε να είναι "έλληνες"....???
  Ο ελληνικός εθνικιστικός παραλογισμός στο μεγαλείο του...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οι τελευταίοι πολιτικοί πρόσφυγες της Ευρώπης είναι αυτοί των πρόσφατων πολέμων στη Γιουγκοσλαβία, όχι οι προ 60 ετών Μακεδόνες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα πολλοί Μακεδόνες συνεχίζουν να ψηφίζουν το ΚΚΕ και άλλα συναφή κομματίδια “από συνήθεια” νομίζοντας ότι μπορεί να μας βοηθήσει ή ότι μας βοηθάει. Αυτό είναι μεγάλο λάθος! Πρέπει επιτέλους οι Μακεδόνες να καταλάβουμε το υποκριτικό και προδοτικό του ρόλο του ΚΚΕ και τότε και σήμερα. Το ΚΚΕ στον εμφύλιο “χρησιμοποίησε” τους Μακεδόνες σαν “σφάγια”. Απόδειξη το γεγονός ότι σήμερα δεν ενδιαφέρεται για τους Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες. Να μη μας επηρεάζουν οι κατηγορίες των ακροδεξιών ότι δήθεν το ΚΚΕ ήθελε “απόσχιση της Μακεδονίας”. Είναι παγίδα.
  Ακροδεξιοί και ακροαριστεροί σήμερα έχουν την ίδια συνθηματολογία: Ναι μεν στο εσωτερικό της Ελλάδας διαφωνούν μεταξύ τους αλλά στις εξωτερικές σχέσεις της Ελλάδας μιλάνε και οι δύο για την "κακιά" Ε.Ε. και το “κακό” ΝΑΤΟ την στιγμή που απολαμβάνουν τα χρήματα της Ε.Ε. και την πολιτικοστρατιωτική ασφάλεια του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα οι δυο τους σαν “καλά συνεταιράκια”, τάσσονται εναντίων της ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
  Μακριά από το ΚΚΕ και τα συναφή κοματιδια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το ΚΚΕ στην ιστορική του πορεία είχε τις ποιό σωστές θέσεις σε θέματα αναγνώρισης των εθνοτήτων της Ελλάδος.
  Στον Ριζοσπάστη κατέφευγαν οι Μακεδόνες για να δημοσιοποιήσουν τις διώξεις από το ελληνικό εθνικιστικό κράτος..
  Το ΚΚΕ πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο τασσόταν ξεκάθαρα υπέρ της εθνοτικής ισοτιμίας, δίχως οποιαδήποτε αλλαγή των συνόρων μας...
  Στην διάρκεια του πολέμου μίλησε για Βαλκανική Ομοσπονδία , με βάση το όραμα του Ρήγα Φεραίου και στα πρότυπα των Σκανδιναβικών χωρών αλλα και της Μπενελούξ χωρίς αυτό να σημαίνει αλλαγή συνόρων παρά μόνο
  αδυνάτισμά τους , όπως σταδιακά συμβαίνει σήμερα στον δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Ε.Ε...
  Αλλά ακόμα και πρόσφατα το 1992 το ΚΚΕ ήταν το Κόμμα που γραπτώς δεν συμφώνησε στο σύνθημα ότι " Ούτε Μακεδονία ούτε παράγωγα αυτού του ονόματος"
  Αυτά φυσικά δεν αναιρούν τις διακρίσεις που υπέστησαν οι Μακεδόνες στο ΕΛΛΑΣ , ούτε την σημερινή υπερεθνικιστική πολιτική του ΚΚΕ το οποίο συμπλέει με το ΛΑΟΣ και στο θέμα των Μακεδόνων και σε σχέση με τη είσοδο της Μακεδονίας στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ...
  Αρα οι Μακεδόνες ΕΚΤΙΜΟΥΝ όλη την στήριξη του ΚΚΕ και γενικά της αριστεράς από την ίδρυσή του...
  Πιστεύουν ότι ο ιστορικός του ρόλος έκλεισε μαζί με την ιδεολογία του ολοκληρωτικού κομμουνισμού...
  Σήμερα οι Μακεδόνες στηρίζουν κόμματα και φορείς με ευρωπαϊκό προσανατολισμό , διεκδικώντας εθνοτική ισοτιμία στην νέα τους πατρίδα την Ευρώπη της Ε.Ε...
  Κάτι το οποίο διασφαλίζει η Συνθήκη της Λισσαβώνας και ο ενταγμένος σε αυτή Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε .....!!!
  Για την συνεχιζόμενη εδώ και 60 χρόνια ύπαρξη των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ υπεύθυνο είναι το ελληνικό κράτος....
  Στην πρώην Γιουγκοσλαβία , με πολύ πρόσφατη πολεμική ιστορία σταδιακά όλοι οι πολιτικοί πρόσφυγες επιστρέφουν στις πατρογονικές εστίες τους, παρά την πολυπλοκότητα της νόμιμης διάλυσης της...
  Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει για το ελληνικό κράτος να μην επαναχορηγεί την ελληνική υπηκοότητα σε όλους τους Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες , αλλά και στους Μακεδόνες μετανάστες με το άρθρο 20 καθώς και στους Τούρκους με το άρθρο 19....
  Μεγάλη η ευθύνη και της Ε.Ε για αυτή την συνεχιζόμενη εθνοκάθαρση του ελληνικού κράτους.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Είναι πολύ λυπηρό να ακούς τα ίδια πράγματα στο Τηλεαστυ το Κανάλι του Καρατζαφέρη και στο 902 το Κανάλι του ΚΚΕ , στο οποίο συχνά ακούς την άρνηση αναγνώρισης του υπαρκτού Μακεδονικού Έθνους και της υπαρκτής Μακεδονικής γλώσσας όταν σε όλη την ιστορία του ΚΚΕ βρίθουν παραδείγματα αναγνώρισης ...
  Οταν η κομμουνιστική ιδεολογία χαρακτηρίζεται από σεβασμό στον εθνοτικό και γλωσσικό αυτοπροσδιορισμό...
  Οταν η διεθνοτική αλληλεγγύη είναι προμετωπίδα του Ριζοσπάστη με το σύνθημα " Προλετάριοι όλωντων χωρών ενωθείται"
  Οταν στην πρώην Σοβιετική Ένωση όλες οι εθνότητες απολάμβαναν πλήθος εθνοτικών δικαιωμάτων...
  Οταν σήμερα η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας απότις πρώτες χώρες με το συνταγματικό της όνομα....
  Παρόλα αυτά η ευθύνη των Κομμάτων εξουσίας- Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ είναι υπερπολλαπλάσια αφού αποκλειστικά από αυτά εξαρτάται η αναγνώριση των παραπάνω δικαιωμάτων...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009
  ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΛΕΕΙ Ο ΟΗΕ, ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

  Ανθρώπινα δικαιώματα σε κλίμα παραβίασης
  Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ Τα μέτρα που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, στρέφονται όλο και περισσότερο κατά της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατήγγειλε στην Κοπεγχάγη επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ και, από το Στρασβούργο, ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ, υπερθεματίζει σημειώνοντας ότι:
  Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες, ξηρασίες και κυκλώνες, έχουν μια σειρά από άμεσες και έμμεσες δυσμενείς συνέπειες στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως».

  Απροστάτευτοι...

  Με αφορμή την 61η επέτειο, από την ημέρα που ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη Διακήρυξη για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παγκοσμίως, διαπιστώνεται, από τους ειδικούς ότι ελάχιστες είναι στον κόσμο οι κυβερνήσεις που, στις αποφάσεις τους, λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  Υπογραμμίζεται, για παράδειγμα, ότι τις αρνητικές συνέπειες της αλλαγής του κλίματος θα βιώσουν έντονα οι πιο φτωχές χώρες του κόσμου και ιδιαίτερα τα περιθωριοποιημένα άτομα και κοινότητες, που ζουν σε περιοχές εκτεθειμένες σε φυσικές καταστροφές και δεν θα είναι σε θέση, με βάση τη Διακήρυξη του ΟΗΕ, να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, τρόφιμα, στέγη και ιατρική περίθαλψη.

  Τονίζεται, ακόμη, ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας που κήρυξε παγκοσμίως ο Μπους, προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ένα ανεξάρτητο και διεθνές φόρουμ, που ιδρύθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Δικαστών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο έγιναν βασανιστήρια, απαγωγές και κράτηση ανθρώπων σε μυστικές φυλακές, με μη νόμιμες δίκες και συστηματική ατιμωρησία για πολύ σημαντικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  Οπως έχει επισημάνει δε το Ευρωκοινοβούλιο, «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας οδήγησε σε παραβιάσεις των θεμελιωδών ελευθεριών, ιδίως του θεμελιώδους δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή, της προστασίας των δεδομένων και της απαγόρευσης των διακρίσεων».

  Ευρωαδιαφορία

  Τα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως, αγνοούνται και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης που, παρά την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, δεν έχει υπογράψει, ως Σώμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενώ, αντίθετα, έσπευσε το 2005 να καταργήσει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εξέταζε την εφαρμογή του συνόλου των αναγνωρισμένων από τον Χάρτη δικαιωμάτων σε καθένα από τα κράτη-μέλη.

  Το γεγονός έδωσε πρόσφατα την αφορμή στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου να υιοθετήσει ψήφισμα, στο οποίο καταγγέλθηκε ότι :
  ------------------------------------------------------------
  «τα κράτη-μέλη συνεχίζουν να απορρίπτουν τον, σε επίπεδο Ε.Ε., έλεγχο των πολιτικών τους και των πρακτικών τους σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσπαθούν να περιορίσουν την προστασία αυτών των δικαιωμάτων σε ένα καθαρά εσωτερικό πλαίσιο».
  -----------------------------------------------------------
  Η απαξίωση, που δείχνουν κράτη και κυβερνήσεις, στα ανθρώπινα δικαιώματα στρέφεται και κατά του κύρους του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, που εξακολουθεί να αποτελεί το ύστατο καταφύγιο για την απονομή δικαιοσύνης στα 800 εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών.

  Ενώ δηλαδή το Δικαστήριο απονέμει δικαιοσύνη, οι περισσότερες από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης αρνούνται συστηματικά να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του, παρόλο που αυτές είναι τελεσίδικες και άμεσα εκτελεστές και δεν καταβάλλουν τις επιδικασθείσες αποζημιώσεις στους δικαιούχους.

  Σχολιάζοντας το γεγονός, ο επίτροπος Χάμαρμπεργκ δηλώνει ότι «η απροθυμία εκτέλεσης των αποφάσεων του Δικαστηρίου, πρέπει να θεωρηθεί ως άρνηση αποδοχής του κράτους δικαίου και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων». *

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αρχιεπίσκοπος της Αριστεράς

  Εχει τη σημασία του ότι ο Αντώνης Σαμαράς, που μόλις χθες επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συναντήθηκε πρώτα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και έπειτα με τον Μίκη Θεοδωράκη - και μάλιστα δις. Τα τελευταία χρόνια, ο διακεκριμένος συνθέτης έχει εξελιχθεί σε ένα είδος αυτόκλητου Αρχιεπίσκοπου της κατεστημένης Αριστεράς, ο οποίος με την αντίληψη που επιδεικνύει για τον ρόλο του παραπέμπει στον μακαρίτη Χριστόδουλο.

  Ενώ κανείς δεν τον έχει εκλέξει, εκείνος αναλαμβάνει αυτοκλήτως τον ρόλο του ταγού και κάνει όσο περισσότερο σαματά μπορεί για να προβάλει (αφού δεν μπορεί να επιβάλει...) τις απόψεις του. Οσο για τις απόψεις του, ουσιαστικά ανήκουν στο ίδιο ρεύμα με εκείνες του Χριστόδουλου. Απλώς, ο μακαρίτης δίδασκε εθνικοφροσύνη από τα δεξιά, ενώ ο Μίκης Θεοδωράκης τη διδάσκει από τα αριστερά. Ετσι όπως η ιδεολογία της Αριστεράς έχει καταντήσει κανονική θεολογία, ο Μίκης είναι ένας άτυπος θρησκευτικός ηγέτης. Ισως θα έπρεπε ο Αντ. Σαμαράς να προωθήσει τη συμμετοχή του μουσουργού στον διάλογο των Εκκλησιών. Ο Μίκης δεν πρόκειται να αρνηθεί οτιδήποτε, εφόσον συνοδεύεται από τιμές και χειροκροτήματα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Το μονο για το οποιο αξιζει ο Μ. Θεοδωρακης ειναι το μουσικο του εργο.
  Η πολιτικη του πορεια ειναι ....αστον να παει στο ΛαΟΣ!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ο μηχανισμός παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ευρωπαική ένωση είναι δυστυχώς ανεπαρκέστατος.....
  για αυτό το επίπεδο προστασίας τους στην Ε.Ε είναι πολύ χαμηλό και σαφώς δυσανάλογο με το οικονομικό και πνευματικό επίπεδο των πολιτών της....
  ας ελπίζουμε ότι η συνθήκη της Λισσαβώνας θα δημιουργήσει μηχανισμούς επιβολής της ευρωπαικής νομοθεσίας επί ποινής , οικονομικής-προστίμων αλλά και διακοπής εισροών...
  ακόμα και πολλές άλλες πολιτικές κυρώσεων...
  η εισαγωγή στη πράξη της συνθήκης αποτελει πρώτη προυπόθεση για υην δημιουργία της ευρωπαικής ταυτότητας η οποία οφείλει να αποτελεί το βασικό ζητούμενο.......
  διαφορετικά το ευρωπαικό οικοδόμημα κινδυνεύει...
  «τα κράτη-μέλη συνεχίζουν να απορρίπτουν τον, σε επίπεδο Ε.Ε., έλεγχο των πολιτικών τους και των πρακτικών τους σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσπαθούν να περιορίσουν την προστασία αυτών των δικαιωμάτων σε ένα καθαρά εσωτερικό πλαίσιο».
  δυστυχώς ουσιαστικόε έλεγχος ευρωπαικός
  δεν υπάρχει στα κράτη-μέλη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. η μη τηρηση των αποφάσεων του ευρωπαικού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στρασβούργου από τα κράτη μέλη , ιδιαίτερα από την ελλάδα αποτελεί ΝΤΡΟΠΗ για τη δημοκρατία μας....
  Αποτελεί πρώτιστο και επιτακτικό καθήκον της Ε.Ε να πάρει άμεσα συγκεκριμένα μέτρα διόρθωσης....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Συγκλονιστικό και πολύ συγκινιτικό το αφιέρωμα στα деца бегалци, χυδαία η στάση του Ελληνικού κράτους, υποκριτική και αξιοθρήνητη η στάση του Ελληνικού λαού.
  Κρίμα για αυτή τη χώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή