Τρίτη, Δεκεμβρίου 22, 2009

H εθνικιστική Ελλάδα φιμώνει τους αντιφρονούντες.

Το κείμενο της παρούσας ανάρτησης με τίτλο “H εθνικιστική Ελλάδα φιμώνει τους αντιφρονούντες” είναι μετάφραση από δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας INDEPENDENT με ημερομηνία 16 Αυγούστου 1993. Το αρχικό κείμενο δημοσιεύθηκε στις 16 Αυγούστου 1993 και ενημερώθηκε (updated) στις 18 Αυγούστου 1993. Εκείνα τα χρόνια στην Ελλαδα όποιος δήλωνε δημόσια οτι είναι εθνικά Μακεδόνας διώκονταν από το νόμο και καταδικάζονταν καθώς επίσης και όσοι υποστήριζαν τους εθνικά Μακεδόνες.

Σήμερα η Ελλάδα σέβεται το δικαίωμα του ατομικού εθνικού αυτοπροσδιορισμού αλλά δεν σέβεται και ούτε αναγνωρίζει το δικαίωμα του συλλογικού/ομαδικού εθνικού αυτοπροσδιορισμού των Μακεδόνων. Δηλαδή, δεν διώκονται ούτε δικάζονται τα μεμονομένα άτομα που δηλώνουν εθνικά Μακεδόνες και όσους τους υποστηρίζουν.  Όμως, δεν αναγνωρίζεται το δικάιωμα σε όλα μαζί τα μεμονομένα άτομα να δηλώσουν ομαδικά την εθνική Μακεδονική τους ταυτότητα.

Για να θυμούνται οι  παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι.

---------αρχή κειμένου----------

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (18 Αυγούστου του 1993) προσαρτημένο στο παρόν άρθρο.

Στην Ελλάδα οι πολίτες που αμφισβητούν δημοσίως την σκληρή γραμμή της κυβέρνησης σχετικά με τη Μακεδονία, διώκονται ως αντιφρονούντες και καταπιέζονται με μια σειρά ποινικών διώξεων.

Ακόμη και η απλή κριτική στον προ πολλών ετών αποθανόντα Μέγα Αλέξανδρο μπορεί να βάλει σε μπελάδες οποιονδήποτε Έλληνα. Ο αρθρογράφος μιας εφημερίδας, Μιχαήλ Παπαδάκης, ο ποίος αποκάλεσε τον Μέγα Αλέξανδρο «άθλιο φονιά των λαών», έχει δύο εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις εναντίων του. Ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας τον αποκάλεσε «εθνικό προδότη».

Η σοβαρότητα της κυβερνητικής καταστολής εναντίων Ελλήνων που αμφισβητούν την μακεδονική ιστορία, και εναντίων του καλλιτεχνικού κόσμου που τους υποστηρίζει δημοσίως, δημιουργεί μια βαθιά αμηχανία στους ευρωπαίους εταίρους της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Η Αθήνα έχει ενοχλήσει την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, κηλιδώνοντας την αρχή της ανοχής στην πολιτική διαφωνία. Η ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που συνορεύει με την Ελλάδα, θα μπορούσε να σημάνει μεγαλύτερο πρόβλημα. Η Αθήνα παραμένει δυσαρεστημένη επειδή η βόρεια επαρχία της ονομάζεται επίσης Μακεδονία.

Κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο της Αθήνας, ο επισκέπτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά από αφίσες στα αγγλικά οι οποίες διακηρύσσουν ότι “η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι ελληνική”. Για τους Έλληνες που τολμούν να διατυπώσουν μια διαφορετική άποψη ή να προτείνουν ότι οι γειτονικές Βαλκανικές χώρες δεν είναι κατ' ανάγκην εχθροί της Ελλάδας, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι σκληρά πρόστιμα ή/και μια μεγάλη ποινή φυλάκισης.

Κανείς, από αυτούς που διώκονται, δεν έχει κατηγορηθεί για πράξεις βίας ή άλλων εγκληματικών συμπεριφορών για παράβαση του δρακόντειου ποινικού κώδικα της Ελλάδας. Η ομάδα του Helsinki Watch για τα ανθρώπινα δικαιώματα λέει ότι οι δίκες αποτελούν παραβιάσεις του θεμελιώδους δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, που προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο.

Σε μια περίπτωση δύο Μακεδόνες ακτιβιστές της μειοψηφίας, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος και ο Τάσος Μπούλης, καταδικάστηκαν σε πέντε μήνες φυλάκιση και πρόστιμο ύψους 100.000 δρχ. (390 λίρες στερλίνες) για τις δηλώσεις τους στο περιοδικό “ΕΝΑ” λέγοντας ότι “αισθάνονται Μακεδόνες”.

Αυτό που ενόχλησε περισσότερο την ελληνική κυβέρνηση, ήταν ο ισχυρισμός τους ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ένα εκατομμύριο Μακεδόνες. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι αποτελούν το 10% του πληθυσμού, κάτι το οποίο δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά δεδομένου ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποστήριξε πρόσφατα “Είμαστε η μόνη χώρα των Βαλκανίων που δεν έχουμε μειονότητες. Η μικρή μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης έχει πλήρη δικαιώματα”.

Τον Σεπτέμβριο, σε ένα δικαστήριο της Αθήνας τέσσερα μέλη μιας αντι-εθνικιστικής ομάδας, καταδικάστηκαν σε 19 μήνες φυλάκιση χρόνια επειδή μοίραζαν φυλλάδια με τίτλο “Οι γείτονές μας δεν είναι εχθροί μας. Όχι στον εθνικισμό και τον πόλεμο.”

Παρά το γεγονός ότι στα φυλλάδια γινόταν έκκληση για ειρήνη στα Βαλκάνια και ασκούσαν κριτική στην Ελλάδα για την πολιτική της έναντι των μειονοτήτων, οι τέσσερις κατηγορήθηκαν με ψευδής κατηγορίες ότι προσπαθούν να υποκινήσουν πράξεις βίας, και να διαταράξουν τις φιλικές σχέσεις με άλλη χώρα.

Not content with those convictions, the public prosecutor is said by Helsinki Watch to be preparing a case against the 169 artists and intellectuals who signed a petition on behalf of the four, who are out of jail on appeal.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ (18 Αυγούστου 1993)

Ο πολιτικός αρθρογράφος στην Ελλάδα που παρενοχλούνταν από την κυβέρνηση για εξύβριση του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι ο Τάκης Μίχας και όχι Μιχαήλ Παπαδάκης, όπως αναφέρθηκε στις 16 Αυγούστου.

Ο κ. Παπαδάκης, είναι ένας φοιτητής. Έχει ήδη καταδικαστεί και καταδικάστηκε σε ένα έτος στη φυλακή για τη διανομή φυλλαδίων αποκαλώντας τον Μέγα Αλέξανδρο «εγκληματία πολέμου». Ο κ. Μίχας έχει ακόμη δύο νομικές υποθέσεις που εκκρεμούν εναντίον του.

---------τέλος κειμένου----------

Το πρωτότυπο κείμενο στα αγγλικά υπαρχει στην ηλεκτρονική διέυθυνση: http://www.independent.co.uk/news/world/europe/nationalist-greece-muzzles-dissidents-corrected-1461359.html

3 σχόλια:

  1. Βρετανία: Οι διμερείς διαφορές να μην παρακωλύουν την ενταξιακή διαδικασία

    NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009 19:46

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρόβλημα είναι ότι από εκείνη την εποχή λίγα πράματα έχουν αλλάξει αν ληφθούν υπόψη οι αναλογίες. Σήμερα μπορεί να μην γίνονται δικαστικές διώξεις αλλά στους αντιφρονούντες κλείνουν οι πόρτες. Αρκεί να δει κανείς της τύχη όσων πολιτικών εξέφρασαν δημόσια τη διαφωνία τους. Νίκος Γεωργιάδης από τη ΝΔ, Γρηγόρης Βαλλιανάτος από το ΠΑΣΟΚ, και άλλοι.
    Άμα δεν πεις αυτό που θέλει να ακούσει το κτήνος δεν πας παρά πάνω.

    Επίσης γελοία είναι η επισήμανση του άρθρού για την αμηχανία των Ευρωπαίων εταίρων το 1993. Από τότε αυτή η εθνικιστική Ελλάδα έχει εισπράξει τρια κοινοτικά πλαίσια στήριξης και έχει την παθητική υποστήριξη μερίδας μελών στην πολεμική που έχει εξαπολύσει ενάντια στη Μακεδονία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η σοβαρότερη αιτία της παγκόσμιας κρίσης είναι η μη τήρηση των αρχών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
    Ετσι αν όπως γίνεται από τα κράτη-έθνη αντιναρκωτικός αγώνας ή αντιτρομοκρατικός αγώνας γινόταν και αντιρατσιστικός και αντιεθνικιστικός τότε η είσπραξη τριών κοινοτικών πλαισίων στήριξης θα συνοδεύονταν με ακύρωση του εθνικιστικού δόγματος της αναγνώρισης στην ελλάδα μόνο μίας εθνότητας, της ελληνικής με παράλληλη αναγνώριση όλων των άλλων εθνοτήτων, ούτε θα είχαμε ορθόδοξο κράτος αλλά ουδετεροθρησκευτικό κράτος ..
    φυσικά στην εξωτερική πολιτική δεν θα είχαμε παρανοϊκές και ανορθολογικές εκβιαστικές απαιτήσεις όπως στην περίπτωση της αναγνώρισης του συνταγματικού ονόματος της Μακεδονίας.
    Αλλά και σε στενά οικονομικά πλαίσια κανείς ιδιώτης δεν θα δάνειζε την ελλάδα με τεράστια ποσά δίχως εγγυήσεις πληρωμής των δόσεων και όχι περιουσιακών εγγυήσεων , ούτε φυσικά θα αγόραζε τα προβληματικά χρεώγραφα-κρατικά ομόλογα ...
    φυσικά σε πολιτικό επίπεδο θα είχαμε αλληλεγγύη αρχών και αξιών και όχι κακοομοφωνία.
    γιατι η αρχή της ομοφωνίας τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ε.Ε , οφείλει να σχετίζεται με τις αρχές και τις αξίες τους και όχι με πολιτικές αντίθετες με αυτές τις αρχές..
    εφόσον υπάρχει ένσταση επί των αρχών η ομοφωνία ισχύει..
    εφόσον υπάρχει ένσταση μέλους με περιεχόμενο αντίθετο με αυτές τις αρχές τότε δεν ισχύει αυτή η ομοφωνία και η ένταξη προχωρά ανεξαρτήτως της επίλυσης της διμερούς διαφοράς, όπως ήδη δήλωσε η μέρκελ και ο μπίλιμπαντ , εντός του 2010...
    ανεξαρτήτως αυτών το παραπάνω σχόλιο είναι αισιόδοξο, δείγμα ότι υπάρχουν και σκεπτόμενοι κάτοικοι στην ελλάδα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή