Παρασκευή, Δεκεμβρίου 03, 2010

Συνέντευξη με τον Günther Dauwen Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κόμματος «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία»

 

 

Συνέντευξη του Günther Dauwen Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κόμματος «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία» στη Nova Zora.

 

European Free Alliance : www.e-f-a.org

 

Τί είναι η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία και ποιός ο ρόλος σας στην οργάνωση;

Η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, EFA, είναι ένα Ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα το οποίο αποτελείται από 40 κόμματα, προερχόμενα από 17 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε μια δημοκρατική και ειρηνική οργάνωση η οποία αγωνίζεται για περισσότερο σεβασμό προς περιοχές και μειονότητες στην Ευρώπη. Ως διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κόμματος, καθήκον μου είναι να κινώ την οργάνωση. Δηλαδή να καθοδηγώ το διοικητικό τομέα και τα οικονομικά, όπως επίσης να φυλάττω το πολιτικό προφίλ και να υλοποιώ τους πολιτικούς μας στόχους.

Günther Dauwen

Η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία πρόσφατα πραγματοποίησε τη Γενική της Συνέλευση στη Βενετία. Πείτε μας για το γεγονός.

Η Γενική Συνέλευση είναι ένα ετήσιο θεσπισμένο και πολιτικό γεγονός, η σημαντικότερη στιγμή της εσωτερικής δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος μας. Εκεί αποφασίζουμε για τα νέα μέλη της οργάνωσής μας, τον προϋπολογισμό, όπως και για τις δραστηριότητες του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Περισσότερο όμως, δίνουμε βάση σε πολιτικές συζυτήσεις γύρω από την ταυτότητά μας και την Ευρώπη. Είμαστε προευρωπαϊκό κόμμα αλλά επιθυμούμε μια άλλη Ευρώπη, πιο δημοκρατική και πιο ανεκτική.

Η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία-Ουράνιο Τόξο, το πολιτικό κόμμα των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας. Πείτε μας για την συνεργασία αυτή.

Η EFA και το Ουράνιο Τόξο είναι μακροχρόνιοι πιστοί συνεργάτες. Ο κοινός μας στόχος είναι η προστασία των δικαιωμάτων των εθνικά Μακεδόνων που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και στη Βουλγαρία. Έχουμε γράψει και μιλήσει σε πολλές οργανώσεις και υψηλού επιπέδου εκπροσώπους, σχετικά με το ζήτημα το οποίο πεισματικά αγνοούν οι ελληνικές αρχές. Είμαστε η φωνή των Άφωνων στην Ευρώπη. Το Ουράνιο Τόξο μας βοηθούσε και μας βοηθάει προσφέροντας τεχνογνωσία πάνω σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σχετικά με τα Βαλκάνια και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Είναι μια συνεργασία που μόνο θετικά προσφέρει.

Ποιά η γνώμη σας σχετικά με την πολιτική της Ελλάδας να αρνείται την ύπαρξη της Μακεδόνικης εθνικής ταυτότητας και της Μακεδόνικης γλώσσας;

Την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα μέρη όπου ομιλείται η Μακεδόνικη γλώσσα, τα έχουμε επισκεφτεί πολλές φορές. Τελευταία, το Ιούλιο του 2010. Είναι εμφανές πως η θέση των αρχών είναι μία. Ύπαρξη μόνο ελληνικής εθνικής ταυτότητας. Αναγνώριση άλλων ταυτοτήτων, γλωσσών και κοινοτήτων, αποτελεί «απειλή» για τις ελληνικές αρχές και, γιατί όχι, άρνηση της δικής τους κουλτούρας και ταυτότητας. Αγνοούν τους εθνικά Μακεδόνες. Όπως οι στρουθοκάμηλοι, βάζουν το κεφάλι τους στην άμμο και όσο δεν τους βλέπουν, τόσο δεν υπάρχουν. Το ίδιο συμβαίνει τώρα και με την οικονομική κρίση στη χώρα. Για μεγάλο διάστημα η Ελλάδα αρνούταν πως υπάρχει πρόβλημα και μόνο όταν το πρόβλημα προσδιορίστηκε και γνωστοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο τότε επήλθαν κάποιες ελάχιστες αλλαγές στον τρόπο σκέψεως των πολιτικών αρχόντων. Κάποιοι όμως συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι υπόλοιπες χώρες μέλη της Ε.Ε., δημιούργησαν το πρόβλημα με σκοπό να βλάψουν το ελληνικό έθνος. Πιστεύω πως αυτό αποτελεί μια τεράστια ανοησία.

Η EFA, ήταν επίσης δραστήρια και στη Βουλγαρία. Θα θέλατε να σχολιάσετε την κατάσταση των εκεί εθνικά Μακεδόνων;

Η επίσκεψή μας στη Βουλγαρία, το 2006, ήταν σουρεαλιστική. Από τη μια πλευρά οι εθνικά Μακεδόνες προσδιορίζονταν από τις αρχές ως «επικύνδυνοι» και από την άλλη, επισήμως, ήταν «ανύπαρκτοι». Όπως και στην Ελλάδα δηλαδή. Από τη μια πλευρά δήλωναν οι αρχές ότι σέβονται τα δικαιώματα των εθνικά Μακεδόνων και από την άλλη ότι είναι πράκτορες ξένων συμφερόντων. Χα χα. Απίστευτα πράγματα. Έβγαλα το συμπέρασμα πως η Βουλγαρία είναι παγκόσμιος πρωταθλητής σεβασμού δικαιωμάτων ανθρώπων που δεν «υπάρχουν». Το γεγονός ότι η απόφαση από το 2005 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου σχετικά με την αναγνώριση και εγγραφή του κόμματος των Μακεδόνων ΟΜΟ Ιλιντεν Πίριν, δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί (όπως και με τις αποφάσεις που αφορούν την Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού στην Ελλάδα), αποτελεί ντροπή. Τίποτα άλλο. Ντροπή.

Κύριε Dauwen, κατάγεστε από τη Φλαμανδία. Τί σημαίνει για σας να είστε Φλαμανδός; Πείτε μας λίγα λόγια για τον αγώνα του φλαμανδικού λαού.

Ο φλαμανδικός λαός (ολλανδόφωνοι), αποτελούσε πάντα την πλειοψηφία των πολιτών του Βελγίου. Μέχρι όμως και τη δεκαετία του ’30, οι Φλαμανδοί δεν είχαν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους στο δρόμο, στα δικαστήρια, στις υπηρεσίες, σχολεία κτλ. δεν αναγνωρίζονταν ως άλλη ταυτότητα και στην καλύτερη περίπτωση αποκαλούνταν «ανόητοι χωριάτες». Μόνο η γαλλική γλώσσα και πολιτισμός γίνονταν αποδεκτά ως στοιχεία της χώρας. Το φλαμανδικό κίνημα πάλεψε σκληρά για τα γλωσσικά και τα κοινωνικά τους δικαιώματα.  The Flemish movement fought for the linguistic but also for their social rights. Λόγω της αλλαγής στην οικονομική δύναμη, τα μαζικά κινήματα, την πολιτική εκπροσώπηση και τις μεταρρυθμίσεις στην κρατική οργάνωση, αυτές οι απίστευτες διακρίσεις ξεπεράστηκαν.

Στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, πολλοί Φλαμανδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν επειδή η γαλλόφωνη στρατιωτική ιεραρχία του Βελγίου, αρνούταν να εξηγήσει την στρατηγική του πολέμου με την Ολλανδία. Για να αποκτήσουμε σχολεία και πανεπιστήμια στη γλώσσα μας χρειάστηκαν μεγάλοι αγώνες και μαζικές διαμαρτυρίες. Ακόμα και όταν οι πολίτες κατέκτησαν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα στα δικαστήρια, οι δικαστές δεν ήταν υποχρεωμένοι να γνωρίζουν φλαμανδικά. Μεγάλη η ιστορική ζημιά που έγινε, μεγάλη η αδικία που προκλήθηκε. Τα γνωρίζω όλα αυτά από τις αφηγήσεις των παππούδων μου. Σήμερα έχουμε τους δικούς μας θεσμούς και η ταυτότητά μας αναγνωρίζεται. Αυτό με ώθησε να αγωνιστώ για περισσότερο σεβασμό σε όλη την Ευρώπη.

Τέλος, τί μπορεί η Ελλάδα να μάθει από το Βέλγιο, σ’ ότι αφορά τον σεβασμό της γλωσσικής και πολιτισμικής διαφορετικότητας;

Ότι είναι δυνατό και θετικό για το μέλλον, πολλές εθνικές ή γλωσσικές ή θρησκευτικές κοινότητες να ζουν κάτω από την ίδια στέγη. Στην Ελλάδα η νοοτροπία δεν είναι ακόμα έτοιμη να δεχτεί τη διαφορετικότητα. Το ελληνικό κράτος καλύπτεται από φόβο. Εάν συνεχίσει να αγνοεί και να μην σέβεται χιλιάδες ανθρώπους , καθοδηγημένο από το φόβο, θεωρώντας πως οι Μακεδόνες αποτελούν «κίνδυνο» για την Ελλάδα, τότε το κράτος είναι αυτό που δημιουργεί κινδύνους, όπως αντιδημοκρατισμό, ρατσισμό και ξενοφοβία στο μυαλό των Ελλήνων πολιτών.  Το κράτος, θα πρέπει, αντι να θεσμοθετεί αδιαλλαξία,  να προσφέρει επιτέλους τους δημοκρατικούς θεσμούς σε εκείνους τους Έλληνες πολίτες που μιλούν Μακεδόνικα και αισθάνονται εθνικά Μακεδόνες.

= = = =

Αναδημοσίευση από τη Νόβα Ζόρα http://novazora.gr/arhivi/1595

1 σχόλιο:

  1. Βλέπουμε λοιπόν ότι ίδια ή παρόμοια προβλήματα με αυτά των Μακεδόνων στην Ελλάδα υπήρχαν (και υπάρχουν) και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στις περισότερες ευρωπα'ι'κές χώρες τέτοιου είδους ζητημάτων έχουν προ καιρού επιλυθεί. Εκτός της βούλησης του κράτους για επίλυση αυτών των ζητημάτων χρειάζονται και οργανωμένες προσπάθειες εκ μέρους των ενδιαφερομένων...Οι εμπειρίες άλλων μειονοτήτων (ή διαφόρων ομάδων)στην Ευρώπη μπορούν να βοηθήσουν και εμάς τους Μακεδόνες στην Ελλάδα στην κατεύθυνση της ταχύτερης ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή